Hyvä, paha aurinko – nämä asiat sinun kannattaa tietää auringon UV-säteilystä

Hyvä, paha aurinko – nämä asiat sinun kannattaa tietää auringon UV-säteilystä

Aurinko piristää, tuo hyvää mieltä ja on mukana ihon D-vitamiinin tuotannossa. Auringon UV-säteilyllä on kuitenkin myös haittapuolia, kuten ihon palaminen, säteilyn ihoa vanhentava vaikutus ja ihosyövät. Siksi on hyvä tietää, miten auringon UV-säteily vaikuttaa ihoon ja kuinka auringosta voi nauttia mahdollisimman turvallisesti.

Auringon UV-säteily koostuu UVA- ja UVB-säteilystä. UVB-säteily aiheuttaa ihon palamisen, UVA-säteily vanhentaa ihoa ja aiheuttaa esimerkiksi pigmenttimuutoksia. Hyvä aurinkosuojatuote suojaa ihoa molemmilta UV-säteilyiltä.

Voit tarkistaa tuotteen UVB-suojan pakkauksen SPF-merkinnästä (esimerkiksi SPF50). UVA-suojan sisältävissä aurinkotuotteissa on merkintä UVA ympyröitynä, mikä tarkoittaa, että UVA-suoja on vähintään 1/3 UVB-suojasta. '

Kaikissa valikoimamme aurinkosuojatuotteissa on sekä UVB- että UVA-suoja.

Auringolta suojautumisen tarpeen arviointia varten Suomessa on käytössä UV-indeksi, joka ilmoittaa auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. UV-indeksiä voidaan käyttää kertomaan sekä ennustetusta että havaitusta UV-säteilyn määrästä. Kun UV-indeksi on yli 3, on jo syytä suojata iho auringolta. Suomessa UV-indeksi on yli 3 yleensä huhtikuusta lähtien ja voi jatkua syyskuulle saakka.

Auringolta kannattaa suojautua vaatetuksella ja aurinkolaseilla sekä välttämällä keskipäivän aurinkoa. Aurinkosuojavoide on tarpeellinen alueilla, joita ei saa vaatteilla peitettyä - erityisesti kasvoilla ja käsivarsilla. Helteellä ja rannalla aurinkosuojavoide on tärkeä muuallakin vartalolla.

Aurinkotuotteissa käytetyt UV-filtterit toimivat kahdella eri tavalla:

Kemiallinen UV-suoja imee auringonsäteet itseensä ja muuttaa ne turvalliseksi lämmöksi estäen säteilyn pääsyn ihoon.

Fysikaalinen UV-suoja muodostaa ihon pinnalle kalvon, joka heijastaa auringonsäteet pois iholta.

Yleensä aurinkotuotteissa käytetään sekä kemiallisia että fysikaalisia UV-suodattimia, jolloin suojateho on mahdollisimman hyvä ja tuotetta on miellyttävä käyttää.

Näin valitset itsellesi sopivat aurinkotuotteet:

  1. Kuinka korkean suojakertoimen tarvitsen? 

Ihotyypit voidaan jakaa eri ryhmiin sen mukaan, palaako auringossa helposti ja kuinka hyvin ruskettuu. Sen perusteella voi päätellä, millaisen suojakertoimen tarvitsee. Jos ei pala juuri koskaan ja ruskettuu helposti, voi valita matalamman suojakertoimen (SPF15-25). Useimmat meistä kuuluvat ihotyyppeihin, jotka palavat melko helposti ja ruskettuminen on vaikeaa, jolloin on syytä valita korkea suojakerroin (SPF30-50+).

Jotta aurinkosuojatuotteessa luvattu suojakerroin toteutuu, tulee aurinkotuotetta käyttää runsaasti sekä lisätä muutaman tunnin välein; erityisesti aina hikoilun ja uimisen jälkeen.

Oikeaoppinen määrä aurinkotuotetta on kasvoille n. 5ml ja vartalolle n. 30ml. Lapsille suositeltu määrä on n. 15ml.

  1. Aurinkotuotteen valinta ihotyypin mukaan

Erityisesti kasvojen aurinkotuotteiden kohdalla sopivan tuotteen valintaan vaikuttaa oma ihotyyppi.

Normaalille iholle voi valita lähes minkä tahansa kasvojen aurinkotuotteen. Kuivalle iholle sopivat kosteuttavat aurinkotuotteet ja epäpuhtaalle ja rasvoittuvalle iholle käyvät parhaiten kevyet, mattapinnan jättävät aurinkotuotteet.

Ruusufinni- ja couperosaiholle sekä muuten herkälle iholle on olemassa erityisen hellävaraisia aurinkotuotteita, jotka suojaavat tehokkaasti, mutta eivät ärsytä ihoa. Ihon pigmenttimuutokset yleensä lisääntyvät auringon UV-säteilyn vaikutuksesta, joten niiden hoidossa ja ennaltaehkäisyssä korkea aurinkosuoja on todella tärkeä.

  1. Millaiseen käyttöön aurinkotuote valitaan?

Aurinkotuotteiden valikoimasta löytyy jokaisen tarpeisiin sopivat tuotteet. Vartalon aurinkosuojatuotteissa on paljon valinnanvaraa: kevyitä suihkeita, helposti levittyviä geelivoiteita ja täyteläisempiä voiteita.

Kasvoille löytyy eri ihotyyppien lisäksi hoitavia anti age-aurinkotuotteita ja sävytettyjä aurinkosuojia, eikä kannata unohtaa suojata herkästi palavia ihoalueita, kuten huulia ja silmänympäryksiä.

Lapsen iho on erityisen herkkä ja se pitää suojata tehokkailla mutta hellävaraisilla aurinkosuojatuotteilla. Muistathan, että lapsen iho suojataan ensisijaisesti vaatetuksella ja varjolla. 

Tutustu aurinkotuotevalikoimaan ja valitse juuri sinulle sopivat aurinkotuotteet tästä!

Hae