Aurinkomyytit - kaikki, mitä olet halunnut tietää aurinkotuotteista

Aurinkomyytit - kaikki, mitä olet halunnut tietää aurinkotuotteista

Aurinkotuote on kevään ja kesän tärkein varuste. Auringolta suojautumiseen liittyy paljon kysymyksiä – vastaamme tässä postauksessa yleisimpiin kysymyksiin ja myytteihin aurinkotuotteisiin liittyen. Jatka lukemista, jos haluat tietää, onko olemassa aurinkovoidetta, joka ei tahmaa ja pitääkö aurinkosuojaa käyttää, jos ei koskaan pala. 

  1. En ota aurinkoa, joten en tarvitse aurinkovoidetta

Yleisin kysymys aurinkotuotteisiin liittyen koskee sitä, milloin aurinkovoidetta pitää käyttää. Moni mieltää aurinkovoiteen tärkeäksi vain jos on uikkarit päällä ”ottamassa aurinkoa” tai lähtee rantalomalle – eihän Suomessa edes ole hellettä kuin pienen hetken vuodesta! Todellisuudessa auringolta kannattaisi kuitenkin suojautua joka päivä keväästä syksyyn, kun liikut ulkona. Vaatteet suojaavat toki vartalon ihoa, kun sää on viileämpi, mutta etenkin kasvot, dekoltee ja kädet ovat alttiina auringon UV-säteilylle lähes joka päivä. UV-säteet pääsevät myös ohuiden pilvien läpi, joten siksi aurinkosuoja kannattaa ottaa päivittäiseen käyttöön. Voit myös seurata UV-säteilyn voimakkuutta UV-indeksin avulla – kun UV-indeksi on vähintään 3, on auringolta syytä suojautua.

Tuotevinkki: Jos et muista käyttää aurinkovoidetta päivittäin, valitse tuote, jossa yhdistyy hoitovoide ja aurinkosuoja, esimerkiksi La Roche-Posay Anthelios Age Correct voide sisältää suojakertoimen SPF50+ ja voidepohja on samalla ihoa hoitava ja kosteuttava.

  1. Tuleeko minun käyttää aurinkovoidetta, jos en koskaan pala?

Aurinkovoiteen tärkeä tehtävä on suojata ihoa palamiselta, sillä palaminen aiheuttaa ihossa aina vauriota ja voi johtaa pahimmillaan ihosyöpään. Ihotyyppejä on erilaisia ja jotkut sietävät auringon UV-säteilyä paremmin kuin toiset. Aurinko aiheuttaa kuitenkin myös muita vaurioita kuin ihon näkyvän palamisen ja punoituksen, joiden syynä on UVB-säteet. UVA-säteily, joka tunkeutuu syvemmälle ihoon, vaurioittaa mm. ihon kollageenia ja näin ollen vanhentaa ihoa ennenaikaisesti. Iholle tulee herkästi myös pigmenttimuutoksia. Siksi auringolta on syytä suojautua, vaikka iho ei palaisikaan.

  1. Mikä on oikea määrä aurinkotuotetta – pakkaukset ovat niin isoja, että niistä jää aina yli?

Jotta tuotteen lupaama aurinkosuoja toteutuu, sitä tulee levittää iholle runsaasti sekä lisätä muutaman tunnin välein ja aina sen jälkeen, jos käy uimassa tai hikoilee runsaasti. Suositeltu määrä aurinkovoidetta on kasvoille n. 1,25ml eli ¼ teelusikallista ja vartalolle vastaava määrä on n. 30ml eli 2 ruokalusikallista. Näillä määrillä esimerkiksi 50ml aurinkovoide kasvoille riittää 40 päiväksi. Valikoimasta löytyykin isompia perhekokoja sekä pienempiä, helposti mukana kuljetettavia pakkauksia.

Tuotevinkki:

Avene Sun Intense Protect SPF50+ on kooltaan näppärä 150ml tuubi, joten se on helppo pakata myös reissukassiin mukaan. Hajusteeton tuote sopii koko perheelle (yli 6kk ikäisille vauvoille) ja kevyt koostumus imeytyy nopeasti ja käy sekä kasvoille että vartalolle.

  1. En halua käyttää aurinkosuojia, sillä ne ovat paksuja ja tahmaisia

Monien mielikuvissa aurinkosuojat ovat paksuja, tahmeita ja niistä jää valkoinen kerros iholle. Näin on ehkä joskus ollutkin, mutta nykyään aurinkosuojat ovat kehittyneitä ja osa tuotteista on hyvinkin ohuita ja lähes huomaamattomia iholla. Aurinkosuojissa käytetään kahdentyyppisiä UV-filttereitä: kemiallisia, jotka muuttavat UV-säteet vaarattomaksi lämmöksi sekä fysikaalisia, jotka heijastavat auringonsäteet iholta pois. Jos haluat valita mahdollisimman kevyen aurinkosuojan, suosi kemiallisia aurinkosuojia. Fysikaaliset aurinkosuojat ovat yleensä hieman paksumpia, mutta niidenkin joukosta löytyy jo kevyitä vaihtoehtoja.

Tuotevinkki:

ACO Sun Ultra Light Face Fluid SPF50+ on unelmankevyt, lähes huomaamaton aurinkosuoja kasvoille. Se jättää mattapinnan ja hajusteeton emulsio sopii herkällekin iholle – myös silmänympärysiholle.

Eucerin Sensitive Protect Sun Dry Touch Gel-Cream Ultra Light SPF30 on kevyt aurinkosuoja, joka antaa matan ja silkkisen tunteen iholle. Se sopii niin kasvoille kuin vartalolle, myös rasvaiselle iholle. Tahraamaton koostumus imeytyy hyvin nopeasti.

  1. Haluan suojata ihon auringolta, mutta haluaisin myös ruskettua – mitä teen?

Aurinkotuotteissa korkein mahdollinen suojakerroin on SPF50+ ja sitä myös suositellaan käyttämään, etenkin jos on vaaleaa ihotyyppiä. Aurinkosuoja voi kuitenkin jäädä käyttämättä, koska halutaan myös ruskettua. Rusketus on kuitenkin aina merkki ihovauriosta, joten mieti vielä, onko rusketus sen arvoista! Aurinkosuojia käyttämällä voi siis ruskettua, sillä ne eivät suojaa ihoa 100%, mutta kaikista turvallisin rusketus tulee purkista. Valitse siis itseruskettava, mikäli haluat päivetyksen iholle.

Tuotevinkki:

Kasvojen iholle kehitetty Atopik Itseruskettava kasvovesi on äärimmäisen helppokäyttöinen ja luonnollisen päivetyksen antava kasvovesi. Se ei jätä iholle rajoja ja rusketuksen syvyyttä on helppo säädellä oman mieltymyksen mukaan.

  1. Miten poistan aurinkotuotteen iholta?

Aurinkotuotteet tulee poistaa iholta aina päivän päätteeksi. Moni on huolissaan siitä, tukkivatko aurinkotuotteet ihoa. Tällöin ihon huolellinen puhdistaminen on erityisen tärkeässä osassa. Aurinkovoiteet eivät lähde pelkällä vedellä, yleisesti öljymäinen puhdistustuote on paras aurinkosuojan poistoon.

Tuotevinkki:

Vartalon sekä kasvojen iholle sopiva Cerave Hydrating Foaming Oil Cleanser on keramideja sisältävä, vaahtoava puhdistusöljy, joka poistaa iholta lian ja aurinkosuojan tehokkaasti mutta hellävaraisesti.

Kasvojen aurinkosuojan ja meikit poistaa Okabo Organics Ravitseva Puhdistusöljy. Se sisältää yhdistelmän ihoa hoitavia laadukkaita kasviöljyjä, kuten arganöljyä, jotka puhdistuksen lisäksi ravitsevat ihoa auringossa vietettyjen päivien jälkeen.

Lisää ajankohtaisia vinkkejä ja tuotesuosituksia löydät meidän somekanavista Instagramista, Facebookista ja Tiktokista @apteekkiplus

Hae