Paloitko auringossa? Näin hoidat auringon polttamaa ihoa

Paloitko auringossa? Näin hoidat auringon polttamaa ihoa

Mikäli iho pääsi kärähtämään auringossa, on syytä ryhtyä heti toimenpiteisiin palamisasteesta riippuen. Kotikonstit ovat riittäviä lievemmissä tapauksissa, mutta vakavammat ihon vauriot vaativat lääkärillä käyntiä. 

Noudata seuraavia vinkkejä niin autat auringon polttamaa ihoa parantumaan. 

 

1. Suojaa palanut iho

Vetäydy välittömästi pois auringosta ja suojaa palanut iho tarvittaessa vaatetuksella. Pysy piilossa UV-säteiltä niin kauan, kunnes alue on täysin parantunut. Kertaalleen palanut iho palaa nimittäin tavallista herkemmin uudestaan.

 

2. Viilennä palanut iho välittömästi 

Kostuta pyyheliina tai puuvillainen kangaskappale viileällä vedellä. Pidä käärettä palaneella iholla vähintään 20 minuutin ajan. Voit kokeilla myös suihkutettavaa lähdevettä palanutta aluetta rauhoittamaan.

Joitain suosikeistamme:

La Roche-Posay Eau Thermale lähdevesi

 

la roche posay lähdevesi apteekkiplus

 

Vichy Purete Thermale Eau Thermal lähdevesi

Vichy Purete Eau Thermale lähdevesi Apteekkiplus

3. Kosteutta kärähtäneelle iholle

Mikäli iholla ilmenee punoitusta ja lievää ärtymystä, voit saada helpotuksen after sun- tuotteista. After sun- voiteet sisältävät ainesosia, jotka kosteuttavat auringon polttamaa ihoa erittäin tehokkaasti sekä hillitsevät punoitusta. 

Muutamia suosikeistamme:

Avene After Sun Repair Creamy Gel

Avene After Sun Repair Creamy Gel Apteekkiplus

La Roche-Posay Posthelios After Sun geeli

La Roche-Posay Posthelios After Sun geeli Apteekkiplus

 

Viilentävä Aloe Vera- voide rauhoittaa ja kosteuttaa ärtynyttä ihoa. Apteekin Aloe Vera spray on kätevä suihke, joka sisältää lisäksi ihoa hoitavaa pantenolia.

Voit käyttää kosteutukseen myös apteekin perusvoidetta. Säilytä voidetta jääkaapissa niin saat tuotteelle ekstra viilentävän efektin. Viileä voide hillitsee kutinaa ja tuntuu miellyttävältä iholla.

 

Pahemmin palaneille iho-alueille suositellaan käytettäväksi hydrokortisonivoidetta. Kortisonivoiteet lievittävät ihon tulehdusta ja punoitusta sekä hillitsevät kutinaa. Kysy lisää hydrokortisonivoiteen käytöstä apteekistasi.

 

4. Apua tulehduskipulääkkeistä

Jos palanut iho on kosketusarka tai sitä pistelee, voit ottaa oireisiin tavallista tulehduskipulääkettä, kuten ibuprofeenia tai parasetamolia. Kysy neuvoa kipulääkkeen käyttöön auringonpolttamalle iholle lähimmästä apteekista.

5. Juo vettä!

Ihon palaminen saattaa edistää ihon läpinäkyvyyttä jolloin nesteet pääsevät haihtumaan keholta helpommin. Silloin on olemassa vaara, että elimistö voi päästä kuivumaan. Muista siis pitää huolta elimistöstäsi juomalla runsaasti nesteitä. Autat ihoa palautumaan nopeammin.

 

6. Mene lääkäriin

Mikäli iho on palanut laaja-alaisesti, sille ilmestyy rakkuloita, kipu yltyy tai ilmenee kuumetta, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Jos kyseessä on lapsi on syytä mennä lääkäriin vieläkin matalammalla kynnyksellä. 

Lääkäri voi määrätä auringonpolttamalle iholle palovammavoidereseptin, joka estää tulehtumiselta.

 

7. Älä revi kuoriutuvaa ihoa!

Anna hipiällesi aikaa parantua, älä revi kuoriutuvaa ihoa. Kesivän ihon repiminen saattaa jättää jälkeensä arpia, joten anna elimistön tehdä tehtävänsä omalla ajallaan. Bonusvinkki: Ole ensi kerralla viisampi. Pysyttele varjossa auringon paahtaessa kuumimmillaan ja käytä riittävää aurinkosuojaa. 

Ja muista nauttia kesästä!

 

P.S. Lue vielä vinkkimme aurinkorasvan oikeoppiseen käyttöön!Hae