Pikakatsaus kosmetiikan säilöntäaineisiin

Pikakatsaus kosmetiikan säilöntäaineisiin

On jälleen uuden perjantaipostauksen aika ja vielä tämä viikko mennään huhtikuun teemalla, joka on allergia. Tässä blogitekstissä otetaan pikakatsaus kosmetiikan säilöntäaineisiin.


Miksi säilöntäaineita käytetään?

Säilöntäaineiden tehtävä kosmetiikassa on tärkeä, sillä ne estävät haitallisten bakteerien ja mikrobien kasvun ja näin ollen lisäävät tuotteen käyttöturvallisuutta ja pidentävät käyttöaikaa parantamalla säilyvyyttä.


Millaisia säilöntäaineita kosmetiikka sisältää?

Kaikki kosmetiikan sisältämät raaka-aineet ovat turvallisia ja niiden pitoisuudet on tarkkaan määritelty. Tunnetuin säilöntäaineryhmä ovat parabeenit. Muita yleisesti käytettyjä säilöntäaineita ovat fenoksietanoli, sitruunahappo sekä E-vitamiini, joka tosin yleensä ei yksinään riitä säilöntäaineeksi.


Aiheuttavatko säilöntäaineet allergiaa?

Jotkut kosmetiikan säilöntäaineet voivat aiheuttaa allergiaa ja ärsytysoireita, mutta yleisesti ottaen säilöntäaineet ovat hyvin siedettyjä, eikä niitä tarvitse pelätä tai vältellä. Jos allergiaa tai ärsytystä esiintyy, on kyseessä yleensä vain jokin tietty säilöntäaine tai -ryhmä, ei kaikki säilöntäaineet.


Onko olemassa säilöntäaineetonta kosmetiikkaa?

Säilöntäaineetonta kosmetiikkaa on pystytty valmistamaan, kun on kehitetty pakkausmenetelmiä, jotka varmistavat tuotteen säilyvyyden muuten, kuin säilöntäaineiden avulla. Tällaiset tuotteet ovat erityisen hyviä herkälle iholle, joka helposti reagoi erilaisista kosmetiikkatuotteista, esimerkiksi pumppupulloon pakattu La Roche-Posay Toleriane Ultra-hoitovoide sekä kuivan ja kutisevan vartalon ihon ravitsemiseen tarkoitettu Avene Xeracalm-voide, jonka pakkauksessa on erityislaatuinen steriili korkki.

Keväistä huhtikuun loppua!

Essi

Hae