Ihana, kamala aurinko - opas aurinkosuojien valintaan OSA 1

Ihana, kamala aurinko - opas aurinkosuojien valintaan OSA 1

Ihanaa toukokuuta!

Kevät on vierähtänyt nopeasti eteenpäin ja kesäisistä säistäkin ollaan jo päästy nauttimaan. Kesän kunniaksi perjantaipostausten teema pysyy samana sekä touko- että kesäkuun ja teema on tietenkin aurinko.


Auringon positiiviset puolet ovat varmasti kaikille tuttuja ja lisääntynyt valo ja lämpö tekee hyvää mielelle ja kehollekin, kun D-vitamiinin tuotanto taas pimeän talven jälkeen lähtee kunnolla käyntiin. Auringon UV-säteilyn haittavaikutuksistakin paljon puhutaan ja niistä varmasti yleisimpänä ja tärkeimpänä on ihosyöpä, melanooma. Säteily tosin aiheuttaa muutakin, hieman lievempää, mutta vielä yleisempää haittaa iholle, kuten ihon ennenaikaista vanhenemista, pigmenttimuutoksia, aurinkokeratoosia. Voimakkainta paahdetta kannattaa vältellä olemalla keskipäivällä sisätiloissa ja suojata iho vaatteilla ja asusteilla, mutta aurinkoa ei kokonaan pysty, eikä tarvitsekaan välttää. Aurinkosuojatuotteet ovat tärkeä keino suojautua haitallisilta UV-säteiltä.


Mitä aurinkosuojat tarkoittavat?

Aurinkosuojatuotteista puhuttaessa tarkoitetaan kosmetiikkatuotteita, jotka suojaavat ihoa auringon UVB- ja yleensä myös UVA-säteilyltä. UVB-säteet ovat lyhyempiaaltoisia ja se vaurioittaa ihon uloimman kerroksen soluja. UVB-säteet aiheuttavat ihon palamisen. UVA-säteet ovat pidempiaaltoisia ja ne tunkeutuvatkin syvälle ihoon vahingoittaen sen tukikudoksia. UVA-säteet ovat ihon vanhenemisen ja pigmenttimuutosten taustalla.


Aurinkosuojatuotteissa on SPF- tai SK-merkintä, joka kertoo tuotteen sisältämän suojan auringon UVB-säteilyä vastaan. Jos tuotteessa on myös UVA-suoja, kuten suurimmassa osassa aurinkosuojatuotteita on, kirjainyhdistelmä UVA löytyy pakkauksen päältä ympyröitynä.


Millaisen suojakertoimen valitsen?

Aurinkosuojatuotteissa suojakertoimia löytyy laidasta laitaan. Suomalaiselle vaalealle, usein herkästi palavalle ja melko huonosti ruskettuvalle iholle suositellaan korkeita, SPF 30-50+ sisältäviä tuotteita. Normaalille iholle, joka palaa harvoin, voi käyttää myös hieman matalampia suojia, SPF 15-20. Tärkeintä on, että aurinkosuojia käyttää oikein. Aurinkosuojaa tulee levittää iholle joka puolelle reilusti, lisätä tunnin-parin välein sekä aina uimisen tai pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen. Suurin osa käyttää aurinkosuojatuotteita liian vähän, joten siksi on hyvä valita hieman korkeampi suoja, niin suojateho ei heikkene liian matalaksi.

Suihke, voide vai geeli?

Aurinkosuojatuotteita on monenlaisia; suihkeita, paksumpia täyteläisiä voiteita, kevyitä fluideja, geelejä. Oman suosikkinsa löytää vain kokeilemalla. Suihke on yleensä helppokäyttöinen, mutta siitä voi mennä osa hukkaan, jos kaikki suihke ei päädy iholle. Voide sopii erityisesti kuivalle iholle, jos se kosteuttaa samalla. Kasvoille on olemassa myös omia tuotteita, jotka voivat toimia samalla esimerkiksi anti age-hoitovoiteena tai meikin alle sopivana kevyenä mattapinnan jättävänä voiteena. Kasvot ovat myös kaikkein eniten alttiina auringonvalolle, joten itse suosin erityisesti kasvoilla korkeita suojakertoimia!


Jatketaan ensi viikolla tutustumalla tarkemmin aurinkosuoja-aineisiin ja niiden eroihin.

Perjantaiterveisin

Essi

Hae