Perjantaipostaus: hajusteet kosmetiikassa

Perjantaipostaus: hajusteet kosmetiikassa

On jälleen uuden perjantaipostauksen aika! Huhtikuussa blogitekstien teemana on allergia ja tällä viikolla aiheena on kosmetiikan hajusteet. 

Hajusteita käytetään paljon kosmetiikkatuotteissa tuomaan lisää käyttömukavuutta ja ylellisyyttä tai peittämään tuotteen muiden raaka-aineiden ominaistuoksua. Hajuste voi koostua useista eri yhdisteistä ja erilaisia tuoksuyhdistelmiä onkin valtavasti. Hajusteet voivat olla sekä luonnollisia että synteettisiä yhdisteitä.

Monille kosmetiikan käyttäjille hajusteet ovat tärkeä osa. Hyväntuoksuinen kasvovoide tekee iltarutiinista hieman ylellisemmän ja tietynlaiset tuoksut voivat esimerkiksi piristää myös mielialaa. Joskus hajusteet voivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia. Oletko ollut tilanteessa, jossa jokin tuoksu on aiheuttanut päänsäryn? Jotkut reagoivat ympäristön tuoksuihin voimakkaasti ja lisäksi osa kosmetiikan tuoksuyhdisteistä on sellaisia, jotka aiheuttavat muita yleisimmin kosketusihottumaa tai muuta allergiaa niille herkistyneille käyttäjille. Näitä hajusteita on löydetty 26 kappaletta ja ne on merkittävä erikseen tuotteen INCI-listaan, jos määrätyt pitoisuudet täyttyvät, kun taas muiden hajusteiden osalta riittää merkintä "parfum".

Jos siis epäilet, että jokin kosmetiikan hajuste aiheuttaa ihoreaktioita, kannattaa tutustua 26 yleisimmin allergiaa aiheuttavan hajusteen listaan (lista löytyy esim. täältäja välttää niitä tai vaihtoehtoisesti siirtyä käyttämään täysin hajusteettomia kosmetiikkatuotteita, joita on etenkin apteekkikosmetiikassa paljon. Hajusteettomia tuotelinjoja ovat esimerkiksi kotimainen Favora-sarja, La Roche-Posay herkän ja allergisenkin ihon Toleriane-linja, aikuiselle iholle Avene YstheAL-linja sekä tehokosteuttavat Eucerin Aquaporin Active-kasvovoiteet.

Aiheuttaako kosmetiikan hajusteet sinulle allergiaa tai ihoreaktioita vai pitääkö kosmetiikan tuoksua hyvältä? Keskustele aiheesta Facebookissa tai Instagramissa @premcos.fi


Lämpöisiä päiviä!

Essi

Hae