Matolääkkeet

Kihomato on suhteellisen yleinen loinen Suomessa. Yleisimmin kihomatoja saavat 3-10 vuotiaat lapset, mutta madot voivat tarttua myös aikuisiin. Tartunta tapahtuu munien välityksellä suun kautta. Tartunnasta oireiluun voi kulua aikaa jopa pari kuukautta.

Yleisin kihomatojen aiheuttama oire on peräaukon kutina etenkin öisin. Madot ovat noin 8-13 millimetriä pitkiä, vaaleanläpikuultavia ja ne voi nähdä paljain silmin. Matoja voi löytää ulosteesta ja peräaukon seudulta. Matojen tätyy olla liikkuvia yksilöitä, jotta voidaan varmistaa, että kyseessä on kihomatotartunta. Muuten tartunnasta tulee varmistua terveyskeskuksessa.

Kihomatojen häätöön käytetään pyrviiniä. Vuodevaatteet kannattaa tuulettaa tai imuroida ja lakanat vaihtaa hoidon jälkeen. Lasten kynnet tulisi myös leikata lyhyiksi. Yleensä suositellaan koko perheen hoitamista, vaikka perheessä muut olisivatkin oireettomia. Oireettomat voivat kuitenkin olla jo matojen kantajia, jolloin infektio uusiutuu herkästi. Hoito uusitaan aina 2 viikon kuluttua. Tartuntaa voidaan ehkäistä tehostetulla käsi- ja wc-hygienialla ja pitämällä lasten kynnet lyhyinä.

Suomessa esiintyy myös harvinaisempi lapamato (eli leveä haisimato). Lapamatotartunnan voi saada raa'asta makean veden kalasta, esimerkiksi raa'asta hauesta tai ahvenesta. Lapamatotartunta on yleensä oireeton ja tauti todetaan ulostenäytteestä.

Tuote on lääke: 
Kyllä
11,94 € (1,99 €/kpl)

Ota Yhteyttä!

Keskustele farmaseutin kanssa suojatussa Chat palvelussa.

Kun asiakaspalvelijamme ovat paikalla, sivun laidassa näkyy "Aloita keskustelu" painike. Klikkaamalla voit keskustella apteekkimme farmaseutin kanssa.

Soita asiakaspalveluumme

Voit soittaa asiakaspalveluumme numeroon
020 787 0030.
Asiakaspalvelumme on avoinna
ma-la klo 9-19 ja su klo 12-17