B-vitamiinit

Tiamiinia (B1-vitamiini) tarvitaan hiilihydraattien ja rasvahappojen aineenvaihdunnassa sekä lihasten ja hermoston toiminnassa. Alkoholin suurkulutus lisää tiamiinin tarvetta. Puutosoireita esiintyy aikuisilla väärien ruokatottumusten yhteydessä. Puutosoireita ovat ruokahaluttomuus, väsymys, lihasheikkous ja hermostovauriot. Liikasaanti on erittäin harvinaista. Tiamiinia saa mm. sianlihasta, täysjyväviljasta ja pavuista.

Riboflaviini (B2-vitamiini) on hapetus-pelkistysreaktioihin sekä rasvahappojen hajotukseen ja synteesiin osallistuva koentsyymi. Vajauksen oireita ovat suupielten rikkoumat, suun tulehtuminen, kielen kirvely, nenän ja suunalueen ihottumat ja "tikut" kynsinauhoissa. Varsinaisesta puutteesta seuraa vakavampia oireita, kuten silmien valoarkuutta ja haavaumia silmissä. Hyvinä riboflaviinin lähteinä toimivat maitotuotteet, liha ja pavut.

Niasiini (nikotiinihappo, nikotiiniamidi, B3-vitamiini) suojaa soluja sekä osallistuu hiilihydraatti-, rasva- ja valkuaisaineaineenvaihduntaan. Niasiinin puutostautia (pellagraa) tavataan lähinnä vain kehitysmaissa, joissa B3-vitamiinin ja proteiinin saanti on hyvin vähäistä. Suomessa puutostauti on harvinainen. Niasiinia saadaan liha-, vilja- ja maitovalmisteista.

Pantoteenihappo (B5-vitamiini) osallistuu hiilihydraattien, valkuaisaineiden ja rasvojen aineenvaihduntaan vaikuttaen mm. ihon ja hermoston toimintaan. B5-vitamiinin puutostiloja ei ole havaittu ihmisillä, sillä sitä saadaan lähes kaikista elintarvitteista ja lisäksi suolistobakteerit kykenevät tuottamaan sitä. Saantilähteitä ovat mm. maksa, munankeltuaiset ja kokojyvävilja.

Pyridoksiini (pyridoksaali, pyridoksamiini, B6-vitamiini) osallistuu mm. proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihduntaan. Puutostilat voivat aiheuttaa luuston ja hermoston häiriöitä, hilseilevää ihotulehdusta ja limakalvomuutoksia, mutta ne ovat kuitenkin harvinaisia. Hyviä B6-vitamiinin lähteitä ovat sianliha, kala, siipikarja ja täysjyväviljat.

Kobalamiini (B12-vitamiini) osallistuu proteiini-, rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihduntaan. Sillä on keskeinen rooli verisolujen muodostuksessa ja punasolujen kehityksessä. Kobalamiinin tarvetta lisää esimerkiksi tiukka kasvisruokavalio, sillä B12-vitamiinia saa ainoastaan eläinkunnan tuotteista. Hyviä lähteitä ovat mm. maksa-, kala-, liha- ja maitotuotteet. Kobalamiini imeytyy vatsasta erittyvän sisäisen tekijän avulla. B12-vitamiinin puutos on yleisintä yli 65-vuotiailla sekä kasvissyöjillä. Puutostilat kehittyvät hitaasti, koska B12-vitamiinia on yleensä varastoituneena elimistöön suuria määriä. Puutosoireita ovat mm. perniöösianemia ja hermosto-oireet.

Foolihappo (folaatti) osallistuu aminohappojen ja nukleiinihappojen aineenvaihduntaan.
Foolihappoa tarvitsevat erityisesti yksipuolisesti syövät, raskaana olevat, imettävät ja keliaakikot.
Puutos ilmenee anemiana. Hyviä lähteitä ovat tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat, pavut, täysjyvävilja sekä maksa.

Tuote on lääke: 
Ei
10,40 € (0,35 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
23,56 € (0,12 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
14,92 € (0,15 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
6,50 € (0,07 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Kyllä
10,70 € (0,36 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
9,00 € (0,30 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
5,10 € (0,10 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
16,00 € (0,18 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
5,50 € (0,18 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Kyllä
17,20 € (0,38 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
4,18 € (0,21 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
9,41 € (0,63 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
24,90 € (0,25 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
9,55 € (0,07 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Kyllä
7,40 € (0,49 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
7,98 € (0,16 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
5,20 € (0,17 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
12,01 € (187,66 €/kg)
Tuote on lääke: 
Kyllä
7,01 € (0,35 €/kpl)
Tuote on lääke: 
Ei
23,90 € (0,24 €/kpl)

Ota Yhteyttä!

Keskustele farmaseutin kanssa suojatussa Chat palvelussa.

Kun asiakaspalvelijamme ovat paikalla, sivun laidassa näkyy "Aloita keskustelu" painike. Klikkaamalla voit keskustella apteekkimme farmaseutin kanssa.

Soita asiakaspalveluumme

Voit soittaa asiakaspalveluumme numeroon
020 787 0030.
Asiakaspalvelumme on avoinna
ma-la klo 9-19 ja su klo 12-17